INTERESANTETË FUNDIT

​Ju dridh rryma çfarëdo që prek – ka një shpjegim

Elektriciteti statik është akumulimi i ngarkesave elektrike në një material. Një ngarkesë elektrike mund të krijohet nga fërkimi midis dy materialeve që janë izolues gjatë rrugës. Mos harroni se çfarë ndodh kur fërkoni një tullumbace në flokët tuaj. Kështu, një objekt do të humbasë elektrone dhe do të fitojë një ngarkesë pozitive, ndërsa tjetri do të fitojë elektrone dhe një ngarkesë negative.

Ngarkesat janë të dëshpëruara për të rifituar ekuilibrin e tyre, kështu që nëse prekni një dorezë dere metalike ose rubinet, ngarkesa do të lirohet automatikisht dhe elektriciteti statik do të zhduket.

Energjia elektrike është relativisht e vështirë për t’u kaluar përmes ajrit, sepse është një izolues elektrik.

Avujt e ujit në ajër, megjithatë, e përçojnë mirë elektricitetin, duke lejuar që çdo ngarkesë e krijuar në trupat tanë të shpërndahet në ajër. Mosbalancimet elektrike janë më të zakonshme në dimër, sepse ajri i ftohtë ruan më pak avuj uji sesa ajri i ngrohtë në verë. Kjo do të thotë se në ajrin e ftohtë të dimrit, tarifa nuk ka ku të shkojë, por qëndron me ne derisa të pranojmë një udhëzues për energjinë elektrike, shkruan IFL Science.

Përveç kësaj, në dimër të gjithë jemi pak a shumë të mbështjellë me shtresa leshi, lesh artificial dhe përgjithësisht materiale artificiale që dihet se krijojnë rezerva elektrostatike. Nga ana tjetër, veshjet e verës janë relativisht jo statike.

Tani që i dini të gjitha këto, mendoni se çfarë të bëni nëse nuk dëshironi të tronditeni ende nga rryma. Shmangni rrobat dhe batanijet e leshta, në vend që të ngjiteni pas pambukut. Gjithashtu vlen të dihet se goditja elektrostatike shkaktohet vetëm nga elektronet. Mbajeni më shpesh sipërfaqet metalike – kjo do të thyejë çekuilibrin dhe do të parandalojë akumulimin e elektroneve të ngarkuara, kështu që goditjet duhet të jenë shumë më pak të shpeshta. Nëse është vërtet kaq e keqe, merrni një lagështues që do ta pasurojë ajrin me avull.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *