SHNETATË FUNDIT

Sa kohë i duhet ulçerës së stomakut për t’u shëruar?

Me më pak acid në stomak, ulçerat kanë një mundësi për t’u shëruar në vend që të irritohen vazhdimisht. PPI-të duhet të përcaktohen në kohë me vaktet tuaja. Mund t’ju duhet të hani brenda gjysmë ore deri në një orë pas marrjes së ilaçit për rezultatet më të mira. Nëse hani përtej kësaj dritareje, acidi mund të mos shtypet mjaftueshëm për të lejuar që ulçera të shërohet

Ndjeni një dhimbje gërryese në stomak? Rreth 10% e njerëzve përballen me një ulçerë stomaku në një moment të jetës. Ulçera e stomakut zakonisht nuk shërohet vetë. Edhe me trajtim, ato mund të marrin pak kohë për t’u shëruar ose për t’u rikthyer nëse nuk trajtohen plotësisht.

SA KOHË DUHET QË ULÇERA NË STOMAK TË SHËROHET?

Ulcerat e stomakut, të quajtura edhe ulçera peptike, mund të duhen disa javë ose muaj për t’u shëruar. Në shumicën e rasteve, ulçera e pakomplikuar shërohet brenda 4 deri në 8 javësh. Në fund të fundit, disa ulçera mund të zgjasin 12 javë ose më shumë për t’u shëruar. Gjërat që ndikojnë në shërimin përfshijnë: shkaku themelor i ulcerës; madhësia e ulcerës; kohëzgjatja e ulcerës; trajtimi dhe respektimi i trajtimit; si dhe çdo ndërlikim që mund të lindë, si gjakderdhje ose fibrozë (cikatrice)

A VARET KOHA E RIKUPERIMIT PËR ULCERAT E STOMAKUT NGA LLOJI APO NËSE RRJEDH GJAK?

Meqenëse ulçera shkaktohet nga acidi dhe rëndohet nga acidi, vetë acidi është çelësi për shërimin. Hulumtimet tregojnë se ulcerat më të mëdha kërkojnë më shumë kohë për t’u shëruar sesa ulcerat më të vogla. Ulcerat më të mëdha mund të zhvillojnë dhëmbëza dhe gjakderdhje, duke e bërë më të vështirë shërimin. Ulçera e shkaktuar nga infeksioni H. pylori gjithashtu mund të marrë më shumë kohë për t’u shëruar, veçanërisht nëse infeksioni nuk diagnostikohet menjëherë.

Në këto raste, infeksioni duhet të pastrohet plotësisht, ose ulçera mund të kthehet pas trajtimit. Ulcerat që rrjedhin shumë gjak mund të kenë nevojë për procedura shtesë për t’u kuruar, duke rritur gjithashtu kohën e shërimit. Ilaçet mund të injektohen në ulcerat për trajtim. Opsione të tjera përfshijnë kauterizimin (djegien e enëve të mbyllura) dhe prerjen (fiksimin e enës së gjakut) për të ndaluar gjakderdhjen.

A MUND TË SHËROHEN ULÇERAT E STOMAKUT VETË NË MËNYRË NATYRALE?

Ndërsa është e mundur që ulcerat më të vogla të shërohen vetë, ky skenar nuk është i zakonshëm. Në vend të kësaj, ulçera e patrajtuar mund të shkaktojë simptoma që vijnë dhe shkojnë ose përkeqësohen për disa javë deri në muaj. Edhe ulçerat e trajtuara mund të kthehen. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e ulcerave të shkaktuara nga infeksioni ose kur trajtimi me ilaçe nuk është përfunduar plotësisht.

A NDIHMON OMEPRAZOLI ULCERAT E STOMAKUT?

Omeprazoli është një ilaç i klasifikuar si një frenues i pompës protonike (PPI). Përdoret për të trajtuar ulcerat, refluksin e acidit dhe gjendje të ngjashme, sepse redukton acidin në stomak. Me më pak acid në stomak, ulçerat kanë një mundësi për t’u shëruar në vend që të irritohen vazhdimisht. PPI-të duhet të përcaktohen në kohë me vaktet tuaja. Mund t’ju duhet të hani brenda gjysmë ore deri në një orë pas marrjes së ilaçit për rezultatet më të mira. Nëse hani përtej kësaj dritareje, acidi mund të mos shtypet mjaftueshëm për të lejuar që ulçera të shërohet. Shumica e ulçerave të trajtuara me omeprazol shërohen brenda 4 javësh Burimi i Besuar. Thënë kështu, mund të duhen deri në 8 javë ose më shumë për të shëruar ulcerat më të mëdha me këtë mjekim.

ÇFARË PËRFITIMESH KANË ILAÇET E TJERA NË SHËRIMIN E ULÇERËS SË STOMAKUT?

Ashtu si PPI-të, bllokuesit e receptorit H2 (për shembull, Ranitidina) funksionojnë duke reduktuar acidin e stomakut. Këto medikamente përdoren më shpesh për ulcerat në duoden, pjesa e zorrës së hollë që ngjitet në stomak. Mjeku do të përshkruajë gjithashtu antibiotikë nëse ulçera shkaktohet nga H. pylori. Këto barna vrasin bakteret dhe janë të nevojshme për të trajtuar infeksionin. Mjeku mund të kërkojë një mostër gjaku pasi të keni përfunduar trajtimin për të siguruar që infeksioni është pastruar. Përndryshe, do t’ju duhet të filloni përdorimin e NSAID-ve. Përdorimi afatgjatë i këtyre medikamenteve pa recetë mund të çojë në ulçera. Ekzistojnë alternativa me recetë dhe pa recetë që mund të ndihmojnë me dhimbjen dhe të zvogëlojnë rrezikun e ulcerës por gjithmonë duhet të flisni më parë me mjekun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *