POLITIKATË FUNDIT

Ambasadori Hill: Po arrijmë në një moment kyç në procesin e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë

Ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill, ka thënë se të gjithë e kuptojnë se po arrihet një moment kyç në procesin e dialogut në Bruksel për marrëveshjen e ardhshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, duke shtuar se është optimist dhe se marrëveshja është e mirë për të dyja palët.

“Definitivisht është e mirë edhe për Serbinë, edhe për Kosovën”, u shpreh Hill, shkruan Danas, përcjell Klankosova.tv

“Ndërsa negocion me Kosovën, Serbia praktikisht po negocion me BE-në për një sërë detyrimesh ndaj të cilave do t’i marrë ndaj saj. Epo, tani, a duhet të jem optimist për këtë, do të shohim… Mendoj se jemi afër një momenti kyç në atë proces dhe do të shohim se si do të dalë”, tha Hill.

I pyetur për zbatimin pasi janë dëgjuar konkluzione kontradiktore të negociatorëve, Hill tha se shpeshherë ka përfundime të ndryshme, por se është e qartë se disa çështje kyçe do të zbatohen.

Një nga më të rëndësishmet, të cilën e kanë thënë edhe BE-ja edhe ShBA-ja, është nevoja e krijimit sa më të shpejtë të Asociacionit të Komunave Serbe, ka theksuar Hil.

“Është e rëndësishme për një sërë arsyesh – sepse është një angazhim afatgjatë, kanë kaluar 10 vjet dhe kjo është një arsye për të vazhduar me të. E dyta është edhe më e rëndësishme, që është se komuniteti serb që ka jetuar gjatë në Kosovë e di se cila është e ardhmja e tyre”, shtoi ai.

I pyetur nëse është afër formimi i Asociacionit dhe nëse do të bazohet në Marrëveshjen e Brukselit apo vetëm në këtë marrëveshje dhe nëse kjo do të jetë shenjë se zbatimi po vjen, ai u përgjigj:

“Po, zbatimi po vjen. Negociatat ishin të vështira, por ka një udhëzim të qartë, që është Marrëveshja e Brukselit e 2013-ës. Edhe pse negociatat sigurisht që do të jenë të vështira, djalli është në detaje, siç thonë ata, dhe ka shumë të tilla. Por unë mendoj se ne kemi udhëzime të qarta, sepse nga gjashtë pikat e para të Marrëveshjes së Brukselit të 2013-ës ne e dimë se si do të duket ai komunitet. Nuk dua të them se do të jetë e lehtë, është e qartë se njerëzit kanë ide të ndryshme për këtë, por në fund të procesit do të jetë e qartë se si duhet ta shohin të ardhmen serbët që jetojnë në Kosovë në kushte të vështira për momentin”, tha ai.

Duke komentuar deklaratat e kryeministrit Albin Kurti se “nuk duhet të ketë autonomi për serbët”, ai tha se këto janë çështje të vështira dhe se ndonjëherë njerëzit thonë diçka dhe pastaj e vështirësojnë të gjithë procesin.

“Unë besoj në ndërmjetësuesit, Lajçak dhe Escobar, se ata i kuptojnë qartë të dyja palët – edhe Kurtin, edhe palën serbe. Mendoj se ka një konsensus për atë që do të ndodhë më pas dhe çfarë do të ndodhë. Sigurisht, ka shumë biseda dhe nëse i bashkoni të gjitha në negociata, nuk duket gjithmonë mirë, por ka një mirëkuptim që është më i madh se sa tregojnë fjalët”, shtoi ambasadori amerikan.

I pyetur nëse kjo do të thotë se të dyja palët do të jenë konstruktive, ai tha se ka të ngjarë të ketë një shkëmbim të sinqertë mendimesh dhe se ka një mirëkuptim nga të dyja palët se kjo nuk mund të zgjasë përgjithmonë, por se duhet të ketë përparim.

“Shumë në Serbi e shikojnë këtë çështje të Asociacionit dhe thonë ‘ne besojmë në negociata, por duhet të shohim rezultatet’. Do të shohim se si do të dalë, por mendoj se të gjithë e kuptojmë se po vijmë në një moment vendimtar në këtë proces”, tha Hill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *