POLITIKATË FUNDIT

Osmani, Kurti e Konjufca nënshkruajnë aplikimin për anëtarësim në BE

Krerët shtetërorë të Kosovës nënshkruan aplikimin për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, e cilësoi si “historike” nënshkrimin e aplikimit të anëtarësimit në bllokun evropian. “Po marrim një hap vendimtar drejt jetësimit të ëndrrës sonë kolektive”, tha ajo, duke shtuar se aplikimi për anëtarësim në BE është një hap drejt përmbushjes së ambicieve evropiane të Kosovës. Dorëzimi i aplikimit pritet të bëhet më 15 dhjetor në Pragë të Çekisë, shtetit që aktualisht kryeson bllokun evropian. Kosova deri më tani ka vetëm një marrëveshje kontraktuale me BE-në, përkatësisht Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit. Nga 27 shtetet anëtare të bllokut, pesë prej tyre ende nuk e njohin pavarësinë e Kosovës. Shtetet mosnjohëse janë: Spanja, Rumania, Qiproja, Greqia dhe Sllovakia. Nga shtetet e rajonit të Ballkanit Perëndimor, Serbia dhe Mali i Zi janë dy shtetet që kanë bërë më shumë përparim drejt anëtarësimit në bllok, pasi deri më tani kanë hapur disa kapituj në bisedimet për anëtarësim. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria gjatë këtij viti nisën procesin e bisedimeve, ndërkaq Bosnjë-Hercegovina këtë javë ka marrë statusin e vendit kandidat. Kosova po ashtu është shteti i vetëm që nuk ka liberalizim të vizave me BE-në.

ARTIKUJ TË NGJASHËMMË SHUMË NGA AUTORI


Kosovë-Shqipëri

Ministri serb viziton xhandarmërinë jo shumë larg kufirit me Kosovën, flet për gatishmëri luftarake


Kosovë-Shqipëri

BE-ja përgëzoi Kosovën për reformat, kritikoi Serbinë për mossanksionim të Rusisë


Kosovë-Shqipëri

Përhapen me të madhe paratë falso në Prishtinë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *