TË FUNDIT

Ngritet aktakuzë ndaj ish-këshilltarit të Sheshelit, me vetëdije glorifikoi kri. minelin e lu. ftës Mlladiq

Prokurori i Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, pas kryerjes së një hetimi, ka ngritur aktakuzë kundër Vojin Pavloviqit, i lindur në vitin 1976 në Bratunac, shtetas i Bosnjës dhe Hercegovinës.

I akuzuari akuzohet se më 10 mars 2023 në Bratunac, me vetëdije glorifikoi një person i cili ishte dënuar me vendim të formës së prerë të Gjykatës Ndërkombëtare për ndjekjen penale të personave përgjegjës për shkelje të rënda të së drejtës ndërkombëtare humanitare të kryera në territorin e ish-Jugosllavisë që nga viti 1991 për veprën penale të gjenocidit, në mënyrë të tillë që si kryetar i bordit të drejtorëve të Shoqatës “Alternativa Lindore” e Republikës Srpska, si dhe një banor i Bratunacit, vendosi një pankartë me një fotografi dhe një mesazh të shkruar duke lavdëruar dhe mbështetur një person të dënuar për krimet e luftës.

Në mënyrën e lartpërmendur, i akuzuari shkaktoi ankth dhe frikë tek shumica e banorëve të zonës që panë banderolën e vendosur në qendër të qytetit, e veçanërisht te popullata e kthyer që pësoi vuajtje të rënda në luftën e kaluar.

I akuzuari akuzohet se ka kryer veprën penale të nxitjes së urrejtjes kombëtare, racore dhe fetare, përçarje dhe intolerancë nga neni 145a. paragrafi 6 i Kodit Penal të Bosnjës dhe Hercegovinës.

Aktakuza i është përcjellë Gjykatës së Bosnjë-Hercegovinës për konfirmim, e cila e ka konfirmuar atë.

Siç është raportuar më parë nga mediat, Vojin Pavloviq është i njohur nga boshnjakët e Podrinjes, sepse për shumë vite ka qenë anëtar i SRS dhe këshilltar i Vojislav Sheshel në Kuvendin e Komunës së Bratunacit.

Ai njihet si mohues i gjenocidit dhe përkrahës i madh i kriminelëve të dënuar të luftës, të cilët i lavdëroi në Srebrenicë, më së shpeshti në prag të përkujtimit të përvjetorit të gjenocidit kundër boshnjakëve të Srebrenicës në korrik 1995.

Ai njihet gjithashtu për ngjitjen e posterave në Srebrenicë që e quajnë NATO-n një forcë ushtarake kriminale. Ai është gjithashtu i njohur për ngritjen e një monumenti për ish-ambasadorin rus në OKB Vitaly Curkin, emërtimin e një rruge me emrin e laureatit austriak të Nobelit dhe mohuesit të gjenocidit Peter Handek, duke lavdëruar kriminelët e dënuar të luftës me postera të ndryshëm dhe duke mbështetur gjithmonë politikat e Milorad Dodik. Ai kreu të gjitha provokimet dhe frikësimet e të kthyerve në Srebrenicë.

Shoqata “Alternativa Lindore” do të mbahet mend edhe për ngjitjen e një posteri me foton e Vladimir Putinit para funeralit në Potoçari, me qëllim që të dërgojë një mesazh për të gjithë ata që vijnë për të përkujtuar përvjetorin e gjenocidit. Kjo është arsyeja pse Pavloviç u gjykua në Srebrenicë për shkak se ai postoi postera ilegalisht.

Pak vite më parë, më saktësisht në vitin 2011, Vojin Pavloviq ishte përjashtuar si këshilltar nga seanca e Kuvendit Komunal në Bratunac, sepse kishte sjellë një fotografi të kriminelit Ratko Mlladiq, të cilën e vendosi në tavolinën para tij. Për këtë arsye seanca u ndërpre dhe vazhdoi më vonë. /SB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *