SHNETA

A duhet të agjërojnë gratë shtatzëna?

Nëse jeni një grua muslimane që është shtatzënë, ose po planifikoni të mbeteni shtatzënë, mund të pyesni veten nëse duhet të agjëroni akoma gjatë Ramazanit.

A duhet të agjëroj?

Rregullat islamike u japin leje grave shtatzëna dhe gjidhënëse që të heqin dorë nga agjërimi nëse ajo ka frikë se do të dëmtojë shëndetin e saj ose shëndetin e foshnjës së saj. Ditët e humbura të agjërimit mund të plotësohen më vonë, ose nëse kjo nuk është e mundur, mund të paguhet një ‘fidje’ duke siguruar ushqim për dikë në varfëri për çdo ditë agjërimi të humbur.

A është i sigurt agjërimi gjatë shtatzënisë?

Hulumtimet janë ende në vazhdim në këtë fushë dhe megjithëse provat nuk janë të qarta, shumë ekspertë besojnë se nuk është një ide e mirë të agjërosh gjatë shtatzënisë. Ka disa prova që sugjerojnë se gratë shtatzëna që agjërojnë gjatë Ramazanit mund të kenë placenta më të vogla dhe/ose foshnja me peshë pak më të ulët të lindjes, krahasuar me gratë që nuk agjërojnë. Agjërimi gjithashtu mund të rrisë rrezikun e dehidrimit, veçanërisht nëse Ramazani bie gjatë verës, dhe kjo mund të ndikojë në mënyrën se si funksionojnë veshkat tuaja dhe sasinë e lëngjeve që rrethojnë fëmijën tuaj. Poashtu agjërimi mund ta bëjë të ndërlikuar ruajtjen e niveleve të sheqerit në gjak. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë me komplikime të shtatzënisë si diabeti i shtatzënisë. Megjithatë, studime të tjera nuk kanë gjetur ndonjë dallim midis foshnjave që lindin nga nëna që kanë agjëruar dhe atyre që nuk kanë agjëruar gjatë Ramazanit. Ndikimi i agjërimit gjatë shtatzënisë mund të varet nga shëndeti i përgjithshëm i nënës, faza e shtatzënisë dhe koha e vitit kur ndodh Ramazani. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht se çfarë ndikimi mund të ketë agjërimi në shëndetin dhe zhvillimin e foshnjës dhe çfarë mund të nënkuptojë për shëndetin e fëmijës në jetën e mëvonshme!

Këshilla nëse vendosni të agjëroni!

Nëse vendosni të agjëroni gjatë Ramazanit, mund të dëshironi të konsideroni agjërimin në disa, por jo të gjitha ditët e muajit (të tilla si agjërimi në ditë alternative ose në fundjavë për ta bërë atë pak më të menaxhueshëm).
Pushoni shumë gjatë kohës që jeni duke agjëruar pasi ka të ngjarë të keni më pak energji.
Jini shumë të kujdesshëm nëse jeni duke agjëruar gjatë tre muajve të fundit të shtatzënisë, pasi kjo është një kohë kur zakonisht keni nevojë për 200 kalori shtesë.
Kini kujdes për shenjat e dehidrimit si urina e errët, marramendje ose dobësi dhe dhimbje koke.
Mos harroni të merrni suplementet tuaja të acidit folik dhe vitaminës D.
Nëse mendoni se diçka nuk është në rregull, kontaktoni me mjekun tuaj.

Çfarë duhet të hani kur e prishni agjërimin:

Ushqime të pasura me vitamina dhe minerale, si hekuri dhe kalciumi.
Ushqime me energji me çlirim të ngadaltë, të tilla si makarona me grurë integrale, drithëra me bazë tërshërë ose krunde, fasule dhe bishtajore, arra të pakripura dhe bukë integrale.
Ushqime të pasura me proteina, si mishi, fasulet dhe vezët.
Sigurohuni që të pini shumë lëngje gjatë syfyrit dhe iftarit për të zvogëluar rrezikun e dehidrimit.

Çfarë duhet të shmangni kur e prishni agjërimin:

Kafeinën, pasi mund t’ju bëjë të ndiheni më të dehidratuar.
Ushqime të vështira për t’u tretur.
Ushqime acidike ose të yndyrshme që mund t’ju shkaktojnë urth.
Shumë ushqime dhe pije me sheqer, pasi këto ju japin një nxitje të menjëhershme të energjisë, por nuk do t’ju mbajnë.
çdo ushqim që është i pasigurt në shtatzëni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *