POLITIKA

Eksperti austriak me thirrje urgjente për NATO-n: Ja si të veprohet me Serbinë!

Eksperti austriak për çështje politike dhe sigurie, Gunther Fehlinger në një prononcim për “Bota sot” ka komentuar situatën aktuale në veri të Kosovës.

Fillimisht, ai u shpreh se këto sulme dhe provokime nga serbët janë të sponsorizuara nga shteti rus, me qëllim për të krijuar një front të ri në Ballkan.

“Përshkallëzimi i Serbisë është pjesë e përpjekjes së sponsorizuar nga Rusia për të krijuar një Front Jugor në Ballkan për të shkëputur politikën dhe ushtrinë amerikane dhe evropiane nga lufta kriminale e Rusisë në Ukrainë dhe lufta ekonomike kundër gjithë Evropës e zhvilluar nga Rusia.

Gjatë gjithë vijave të konfliktit të luftërave të viteve 1990 nga Bosnja, në Mal të Zi në Maqedoni dhe më e keqja në veri të Kosovës, Serbia ndërmerr përpjekje të mëdha për të destabilizuar aleatët e NATO-s, Malin e Zi dhe Maqedoninë e Veriut dhe vendet e mbrojtura nga NATO, Bosnjë dhe Kosovë”, deklaroi eksperti austriak.

kërkoi që Serbisë t’i ndalohet anëtarësimi në BE, për sa kohë që mbështet Rusinë.

Ndërsa, kërkoi që Kosova dhe Bosnja të anëtarësohen në NATO dhe të marrin statusin e kandidatit në BE.

“Logjikisht Kosova dhe Bosnja duhet të anëtarësohen në NATO për të qenë të sigurt. Dhe tani Bosnja do të marrë statusin e kandidatit në BE dhe Kosova do të aplikojë dhe shpresojmë të marrë këtë status të rëndësishëm në mars 2023. Bosnjës duhet t’i ofrohet euro si monedhë për njohjen e Kosovës dhe Serbia do të izolohet si vend kandidat për në BE derisa Serbia të anëtarësohet në BE. Politikë e jashtme.

Nuk ka asnjë mënyrë që Serbia të anëtarësohet në BE për sa kohë që Serbia qëndron me Rusinë Dhe në të ardhmen vetëm aleatët e NATO-s do t’i bashkohen BE-së”, vlerësoi Fehlinger.

Ndër të tjera, ai tha se ekziston rreziku qe Serbia të krijojë një skenar tnë veri të ngjashëm me atë të Donbasit.

Me këtë rast, eksperti kërkoi nga NATO që të jetë e gatshme të godasë të gjitha instalimet ushtarake të Serbisë jugore në momentin që tenton të kalojë kufirin me Kosovën.

“Serbia nuk ka kapacitet ushtarak për një luftë të plotë me NATO-n dhe padyshim që do të shkatërrohej brenda disa ditësh.

Por askush nuk dëshiron luftë në NATO dhe ne mund të jemi të ngadaltë për të reaguar, duke pasur parasysh se NATO duhet të ndajë shumicën e burimeve për të mbështetur mbrojtjen e Ukrainës. Pra, rreziku është se Serbia po krijon incidente me flamur të rremë dhe më pas po ndërhyn në veri për të krijuar një skenar të Donbasit që pretendon të mbrojë pakicën serbe. Kjo mund të ndodhë shumë shpejt dhe Ushtria e Kosovës nuk ka mjete projeksioni fuqie për të mbrojtur kufirin verior kundër Serbisë. Prandaj bëj thirrje që NATO të jetë e gatshme të godasë të gjitha instalimet ushtarake të Serbisë jugore siç kam bërë thirrje që nga gushti në momentin që Serbia të kalojë kufirin me Kosovën dhe ta godasë Serbinë shumë fort dhe ta bëjë të qartë këtë për të shmangur një skenar të tillë. Punon parandalimi”, përfundoi Gunther Fehlinger për “Bota sot”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *