POLITIKATË FUNDIT

Komandanti i KFOR-it: Rrezikuam të humbim gjithçka që u arrit në 23 vitet e kaluara

Situata në Kosovë është e qetë dhe stabile, ndonëse mund të jetë e ndjeshme në veri dhe gjatë muajve të kaluar, rrezikuam të humbim gjithçka që është arritur në 23 vitet e mëparshme.

Kështu e përshkruan situatën në Kosovë komandanti i ri i KFOR-it, gjenerali Angelo Michele Ristuccia, në një intervistë për Euronews Serbia, transmeton Klankosova.tv.

I pyetur se sa e komplikuar është situata sipas tij, komandanti i KFOR-it thotë se për të është një përvojë sfiduese dhe se situata është unike.

“Para së gjithash, kjo është një përvojë sfiduese për mua për shkak të mandatit të fortë që kam dhe kompleksitetit të detyrave që duhet të kryejë KFOR-i. Është gjithashtu një situatë komplekse sepse komuniteti dhe aktorët në këtë fushë janë heterogjenë, të gjithë kanë interesat e tyre që ndonjëherë mbivendosen. Është gjithashtu një situatë komplekse për shkak të tensioneve që lindin ndonjëherë në popullatë”.

Ai tutje ka thënë që megjithatë, ata po përpiqen që të bëjnë më të mirën në terren.

“Të sigurojmë paqen dhe sigurinë dhe që KFOR-i të përmbushë detyrën e tij, që do të thotë të sigurojë një mjedis të sigurt dhe të kontribuojë në lirinë e lëvizjes në mbarë Kosovën.

Ristuccia gjithashtu theksoi se situata në përgjithësi është e qetë dhe stabile, edhe pse mund të jetë e ndjeshme në veri, transmeton Klankosova.tv.

“Ju e dini më mirë se unë se çfarë ka ndodhur në muajt e kaluar, duke filluar nga korriku. Gjatë muajve të mëparshëm kemi rrezikuar të humbim gjithçka që është arritur në 23 vitet e mëparshme. Situata është shumë komplekse sepse në veri ka pasur një dalje të njerëzve nga institucionet që çuan në një vakum dhe njerëzit ndjejnë pasiguri dhe frikë në këtë moment”.

“Mendoj se ka një retorikë të panevojshme nga të 2 palët që nuk i kontribuojn paqes dhe stabilitetit në këtë situatë. Kjo lloj narrative nuk kontribuon në forcimin dhe zhvillimin e dialogu dhe arritja e rezultateve që nevojiten. Shfrytëzoj rastin të ftoj të gjitha palët që të shmangin çdo lloj deklarate që mund të çojë në përshkallëzim.

Ai tutje thotë që KFOR-i është plotësisht i përkushtuar për të ofruar siguri në këtë zonë.

“Në terren ne i kryejmë detyrat në përputhje me mandatin tonë të përcaktuar me Rezolutën 1244 të OKB-s dhe punojmë me mjetet tona dhe sigurojmë popullatën që jemi aty, për të ofruar sigurinë e lëvizjes. Njëkohësisht e gjithë lidershipi i KFOR-it është i përfshirë në takime me të gjithë aktorët me qëllim gjetjen e zgjidhjes më të mirë për të garantuar në bazë se ka hapësirë ​​të mjaftueshme për diplomatët dhe politikanët për të zhvilluar dialog, për të forcuar besimin e ndërsjellë dhe për të gjetur zgjidhjet më të mira që mund të sigurojnë një e ardhmja për të gjithë njerëzit në Kosovë”, tha shefi i misionit të Aleancës Veri-Atlantike në Kosovë, transmeton Klankosova.tv.

ARTIKUJ TË NGJASHËMMË SHUMË NGA AUTORI


Kosovë-Shqipëri

Presidenca: Shtyrja e zgjedhjeve, vetëm pas vlerësimit nga organet e sigurisë


Kosovë-Shqipëri

Serbia e konfirmon vdekjen e shqiptarit nga Peja në burgjet e saj – zbulon “arsyen”


Kosovë-Shqipëri

Qeveria e Kosovës: Presim vlerësimin e situatës në veri për hapat e mëtejmë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *