INTERESANTETË FUNDIT

Bill Gates shpjegon se si AI do të ndryshojë jetën tonë brenda pesë viteve

Nuk është sekret që Bill Gates është i gatshëm për inteligjencën artificiale, por ai tani po parashikon se teknologjia do të jetë transformuese për të gjithë brenda pesë viteve të ardhshme.

Rritja e inteligjencës artificiale ka shkaktuar frikë se teknologjia do të eliminojë miliona vende pune në mbarë botën. Fondi Monetar Ndërkombëtar raportoi këtë javë se rreth 40% e vendeve të punës në mbarë botën mund të preken nga rritja e AI.

Gates, jo domosdoshmërisht nuk pajtohet me këtë nocion, por ai beson se historia tregon se me çdo teknologji të re vjen frika dhe më pas mundësia e re.

“Siç kishim me produktivitetin bujqësor në vitin 1900, njerëzit ishin si ‘Hej, çfarë do të bëjnë njerëzit?’ Në fakt, shumë gjëra të reja, shumë kategori të reja pune u krijuan dhe ne jemi shumë më mirë sesa kur të gjithë bënin punë në fermë”, tha Gates. “Kjo do të jetë kështu.”

Në një intervistë me Fareed Zakaria në CNN të martën, Gates parashikoi se AI do t’ua bëjë jetën të gjithëve më të lehtë, veçanërisht duke treguar ndihmën e mjekëve për të bërë dokumentet e tyre, gjë që është “pjesë e punës që nuk u pëlqen, ne mund ta bëjmë atë shumë efikas”.

Meqenëse nuk ka nevojë për “shumë pajisje të reja”, Gates tha se qasja në AI do të bëhet përmes “telefonit ose kompjuterit. Ai tha gjithashtu se përmirësimet me ChatGPT-4 të OpenAI ishin “dramatike” sepse ai “në thelb mund të lexojë dhe të shkruajë”, kështu që “është pothuajse si të kesh një punonjës të jakës së bardhë, për të dhënë këshilla shëndetësore, për të ndihmuar në shkrimin e kodit, ndihmë me telefonatat e mbështetjes teknike. Ai tha se përfshirja e asaj teknologjie në sektorët e arsimit ose mjekësore do të jetë “fantastike”.

Microsoft ka një partneritet shumë miliardë dollarësh me OpenAI. Gates mbetet një nga aksionerët më të mëdhenj të Microsoft.

“Qëllimi i Fondacionit Gates është të sigurohet që vonesa midis përfitimit të njerëzve në vendet e varfra dhe arritjes në vendet e pasura do ta bëjë atë shumë të shkurtër,” i tha Gates Zakarias në Davos për Forumin Ekonomik Botëror. “Në fund të fundit, mungesa e mjekëve dhe mësuesve është shumë më e mprehtë në Afrikë sesa në Perëndim.”

FMN, në raportin e saj këtë javë, kishte një pikëpamje shumë më pak optimiste, ku u shpreh se AI do të thellonte pabarazinë pa ndërhyrjen e politikanëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *