POLITIKATË FUNDIT

Dodik shqetëson Europën: Duam që serbët të jenë në një shtet

Presidenti i Republikës Srpska Milorad Dodik njoftoi se së shpejti do të vizitojë Bjellorusinë. Sa i përket presioneve nga Perëndimi, ai vlerësoi se situata në atë vend është e ngjashme me atë në Srpska dhe se e gjithë bota ortodokse është në shënjestër të Perëndimit kolektiv dhe se Evropa gjithnjë e më shumë është nën kontrollin e Amerikës.

Dodik tha për televizionin RTR-Bjellorusi se i intereson opinioni i njerëzve që takohet çdo ditë, të cilët janë mirënjohës për politikën që ai drejton dhe jo për mendimin e disa burokratëve nga Brukseli dhe Amerika e largët, të cilët nuk kanë asnjë lidhje me realitetin. , dhe kërcënojnë ekzistencën e Republika Srpska.

Kushdo që nuk është gati të zbatojë rregullat e tyre është në anën tjetër për Brukselin dhe Amerikën, tha Presidenti Milorad Dodik në një intervistë për televizionin bjellorus. Ai theksoi se për këtë vuajnë të gjithë ata që duan të veprojnë në përputhje me interesat e tyre dhe të drejtën ndërkombëtare, gjë që, siç thotë ai, e shohim në shembujt e Rusisë dhe Bjellorusisë. Pavarësisht presioneve dhe ndalimeve dhe për sa kohë që populli e mbështet, Dodik thotë se do të vazhdojë ta udhëheqë këtë politikë.

“Vullneti i popullit, të cilin e takoj çdo ditë, që më është mirënjohës për politikën që drejtoj, është më i rëndësishëm për mua sesa mendimi i disa burokratëve nga Brukseli dhe Amerika, që nuk kanë lidhje me realitetin dhe që zbatojnë. disa nga axhendat e tyre politike. Të cilat në thelb janë antiserbe dhe rrezikojnë vetë ekzistencën e Marrëveshjes së Dejtonit, e cila trajtohet si marrëveshje ndërkombëtare dhe rrezikojnë vetë Republikën Srpska dhe mbijetesën e saj” – tha Dodik.

Serbët i përkasin grupimit të botës ortodokse dhe kur të analizoni situatën, do të shihni se çdo levë e fortë e saj është nën sulm, tha Dodik. Synimi i perëndimit gjatë historisë ishte, nënvizon ai, të parandalonte krijimin e një njësie të vetme territoriale në këtë zonë, e cila do të mblidhte shumicën e serbëve. Ky synim, thotë ai, nuk ka ndryshuar as gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë.

“Duhet të tërhiqemi në këtë të ashtuquajtur pozicion rezervë, të ngrinim Republikën Srpska dhe Serbinë, të mbronim serbët mbi këtë dhe natyrisht të përpiqemi të bashkohemi përmes proceseve historike, sepse besojmë se kjo është e vetmja legjitime dhe politikisht. ide e saktë. Nuk është e drejtuar kundër askujt, përveç interesave të të mëdhenjve, të cilët nuk mund të pranojnë që ortodoksët, serbët, në qendër të Ballkanit, të formojnë një shtet dominues” – tha Dodik.

Putini dhe Rusia, thotë ai, e kuptuan se qëllimi i Perëndimit është të dominojnë Lindjen duke nënshtruar Ukrainën. Dodik thotë se Bashkimi Evropian po shkatërrohet nga imperializmi amerikan dhe se Amerika po bën gjithçka për të parandaluar një aleancë të mundshme midis Evropës dhe Rusisë. I pyetur për të komentuar nëse BRICS është një alternativë ndaj Bashkimit Evropian, Dodik tha se Bashkimi është një komunitet në shpërbërje dhe se asgjë nuk mund ta ndihmojë më.

“Këtu duhet të jemi të gëzuar që BE-ja thotë se një ditë do t’i kërkojmë Zotit, anëtar i BE-së, por në të njëjtën kohë duhet të ndryshojmë veten, të ndryshojmë shoqërinë dhe t’ia japim sovranitetin tonë dikujt në Bruksel, i cili do vendos për ne. Ndërsa BRICS tregon forcë, sepse është një aleancë shtetesh sovrane, të cilën askush nuk e vë në dyshim. Kur anëtarësoheni në Bashkimin Evropian, duhet të hiqni dorë nga sovraniteti juaj, por nuk duhet të hiqni dorë në BRICS. Prandaj është një histori e pakrahasueshme” – tha Dodik.

Dodik u dërgoi një mesazh edhe qytetarëve të Bjellorusisë. Duke paralajmëruar vizitën e tij të ardhshme në këtë vend, presidenti Srpska u tha atyre që të mbrojnë presidentin, vendin dhe lirinë e tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *