POLITIKATË FUNDIT

Shkollat franceze dërgojnë në shtëpi nxënëset me shami

Të hënën, ditën e parë të vitit shkollor, shkollat ​​franceze dërguan në shtëpi dhjetëra vajza që nuk donin të hiqnin rrobat e tyre myslimane, tha të martën ministri i Arsimit Gabriel Attal.

Duke kundërshtuar ndalimin e veshjes së veshjeve muslimane, gati 300 vajza u paraqitën në shkollat ​​me abaya të hënën, tha Attal për televizionin BFM.

“Kush refuzoi u dërguan në shtëpi”, tha ai.

Qeveria franceze ndaloi mbajtjen e abajave në shkolla muajin e kaluar, duke shpjeguar se veshje të tilla shkelin rregullat mbi sekularizmin në sistemin arsimor. Franca ka ndaluar tashmë shamitë e muslimanëve për këtë arsye.

Vendimi u mirëprit nga e djathta politike, ndërsa e majta pretendon se është shkelje e lirive qytetare.

Attal tha se vajzat që u dërguan në shtëpi morën letra për familjet e tyre ku thuhej se “sekularizmi nuk është detyrim, por liri”.

Nëse ata vijnë përsëri në shkollë në abaja, do të zhvillohet një “dialog i ri”, tha ministri.

Presidenti Emmanuel Macron tha të hënën në lidhje me këtë se një “pakicë” në Francë “rrëmben fenë dhe sfidon republikën dhe sekularizmin”, gjë që çon në “pasojat më të këqija”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *