SHNETATË FUNDIT

OBSH thotë se pijet dhe ushqimet dietike nuk ndihmojnë por rrisin rrezikun e diabetit

Ndërrimi i sheqerit me ëmbëlsues nuk do t’ju ndihmojë të humbni peshë dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore, thonë udhëzimet e reja të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Këshilla sugjeron që njerëzit të mos kthehen tek ëmbëlsuesit pa sheqer si aspartame, e cila gjendet në kokakollën dietale, në një përpjekje për të humbur peshë ose për të parandaluar sëmundjet e lidhura me dietën, si diabeti i tipit 2, transmeton klankosova.tv.

Të tjera të njohura përfshijnë saharinë dhe stevia.

Në vend të kësaj, ata duhet të konsiderojnë të hanë ushqime me sheqerna natyrale, të tilla si frutat, si dhe t’i përmbahen ushqimeve dhe pijeve pa sheqer.

Rekomandimi i ri bazohet në një rishikim sistematik të provave që zbuluan se përdorimi i ëmbëlsuesve pa sheqer “nuk sjell ndonjë përfitim afatgjatë në reduktimin e yndyrës së trupit tek të rriturit ose fëmijët”.

Sipas Daily Mail, studimet vëzhguese afatgjata sugjeruan se njerëzit që konsumojnë shumë alternativa të sheqerit – që gjenden në çdo gjë, nga pijet dietike te pasta e dhëmbëve – ishin në rrezik më të lartë të obezitetit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *