TË FUNDIT

Si e sheh Azem Vllasi ZSO-në e papranueshme serbe për Kosovën?

Ish zyrtari i lartë kosovar në ish-Jugosllavi, sot avokat, Azem Vllasi deklaroi se komuniteti i komunave serbe (ZSO) do të formohej brenda sistemit kushtetues dhe ligjor të Kosovës, dhe as nuk do të përfaqësonte një nivel të veçantë të qeverisë me autoritetet ekzekutive.

Sipas tij, ZSO nuk do të jetë në një marrëdhënie zyrtare të drejtpërdrejtë me Serbinë.

“ZSO mund të bashkëpunojë me Serbinë, të marrë ndihmë financiare prej saj, por institucionalisht gjithçka do të jetë brenda sistemit juridik të Kosovës,” tha Vllasi në një interviste për mediat në Beograd.

Vllasi tha se pas marrëveshjes së arritur në parim në Bruksel nga 27 shkurt, është “karota dhe shkopi” i BE-së dhe SHBA-së.

Ai mendon se “marrëveshja e të dy palëve, përmbajtja dhe terminologjia trajtohen në mënyrë që të mund të quhet me të drejtë një marrëveshje ndërshtetërore”, e cila është “nga përfitime të mëdha për Kosovën dhe Serbinë në shumë aspekte”.

Përfitimi për të dy palët

Fitimi më i madh për të dy palët është hapja e rrugës për anëtarësim më të shpejtë të BE -së, me të gjitha përfitimet që ajo sjell, theksohet nga Vllasi.

Ai shtoi se “në fund të fundit, duhet të arrihet marrëveshja përfundimtare, ligjërisht detyruese” për normalizimin e marrëdhënieve të ndërsjellta.

“Një aneks i veçantë do të përcaktohet nga dinamika dhe termat e kohës për të adresuar çështjet individuale, të cilat duhet të zgjasin 15 muaj,” tha Vllasi.

Duke folur për kryeministrin e Kosovës Albin Kurti, ai tha se nuk kishte kritika të veçanta ndaj tij dhe theksoi se Kurti “nuk është i korruptuar, as nuk është i pushtueshëm”.

Vllasi shtoi se Kurti i mungon përvoja në udhëheqjen e “punëve të shtetit” sepse ai ka vepruar prej kohësh si opozitar.

“Ndonjëherë nuk tregon taktivitet, fleksibilitet, ndoshta dinakëri”, veçanërisht në kontakte dhe bashkëpunim me faktorë ndërkombëtarë, përfundoi Vllasi. /tesheshi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *