POLITIKATË FUNDIT

Kovaçevski: Kjo është luftë hibride, është pothuajse absolutisht e pamundur të zbulohet se nga vijnë kërcënimet për bomba

Dimitar Kovaçevski
Dimitar Kovaçevski

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se është pothuajse apsolutisht e pamundur të detektohet se nga vijnë njoftimet për bomba në shkolla, qendra tregtare, institucione shtetërore dhe autobuse, transmeton Portalb.mk.

“VPN-të janë rrjete private virtuale të hostuara në vende të huaja. Kjo është arsyeja pse ne punojmë me shërbimet partnere. Kjo është luftë hibride. Ministria e Brendshme punon intensivisht me shërbimet partnere. Po, ata komunikojnë çdo ditë. Me NATO-n dhe vendet e tjera me të cilat kemi bashkëpunim. Po bëhen analiza me shërbimet e sigurisë. Sa i përket masave, pas çdo raporti, ato duhet të zbatohen sipas protokollit, pa improvizim. Departamenti i Antiterrorizmit i kontrollon të gjitha shkollat ​​që sa më shpejt të konstatohet se raportet janë të rreme”, tha Kovaçevski, duke kujtuar se në të gjitha vendet e rajonit, ekziston vlerësimi se bëhet fjalë për luftë speciale, gjegjësisht hibride, të cilat u bënë më të shpeshta me fillimin e luftës në Ukrainë, të gjitha me qëllim krijimin e panikut dhe destabilizimit.

Kryeministri u dërgoi edhe mesazh qytetarëve që të mos marrin pjesë në këto aktivitete.

“Situata e sigurisë në vend është stabile. Ministria e Brendshme kryen me sukses punën e saj për të garantuar sigurinë e çdo qytetari në vendin tonë. Sa i përket aktit monstruoz të njoftimit për bombë, i cili fillimisht filloi në autobusët në NTP, pastaj shkollat ​​në Shkup dhe qytete të tjera, dhe raportimet u përhapën në qendra tregtare dhe në banesa – ato kanë të bëjnë me publikun, i cili në fakt është një nga punët kyçe në fushën e terrorizmit”, theksoi Kovaçevski.

Ai shtoi se Maqedonia nuk është e vetmja me këtë lloj problemi dhe se vendet fqinje dhe vendet e tjera në botë janë masivisht të ekspozuara ndaj sulmeve të tilla.

“Për shembull, raporte të tilla të fundit ka në Mal të Zi, Serbi, si dhe vende më të largëta, Zelanda e Re, Kanada, SHBA, Gjermani etj”, tha kryeministri.

Pendarovski: Sa i përket raportimeve për bomba, fëmijët në shkolla janë të sigurt

Lidhur me raportimet për bomba, presidenti Pendarovski tha se krimi kompjuterik është i vështirë për t’u dëshmuar dhe se kërkon kohë, por se sa i përket masave operative të ndërmarra, fëmijët në shkolla janë të sigurt, se ka monitorim 24 orësh të shkollave dhe institucioneve dhe se autoritetet marrin të gjitha veprimet e nevojshme.

“Për vendime gjyqësore, mendoj se do të presim dhe do të jetë më e vështirë, por sa i përket masave konkrete për mbrojtjen e popullatës sonë, jam i sigurt se po bëjmë gjithçka që mundemi në kuadër të kompetencave dhe mundësive tona”, tha presidenti Pendarovski.

Përndryshe, nga 26 tetori në SPB Shkup disa herë është denoncuar se email-adresat e disa shkollave në Shkup është dërguar kërcënim për vendosje të bombës. Nga Ministria e Punëve të Brendshme informuan se të gjitha paraqitjet kanë qenë të rrejshme.

Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski njoftoi se mesazhet janë lëshuar nga jashtë shtetit.

Spasovski më 19 nëntor deklaroi se së shpejti do të ketë rezultate nga hetimi për paralajmërime për bomba, të cilat krijojnë shqetësim në opinion tashmë një kohë të gjatë.

N. D. Send an email 15:20, 13-12-2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *