POLITIKA

Tensionet në veri, Azem Vllasi: Ja dy qëllimet kryesore të Beogradit

Pjesëtarët e Policisë së Kosovës, mbrëmë rreth orës 20 kanë hyrë në pjesën jugore dhe veriore të Mitrovicës. Siç raportohet nga disa media të afërta me qeverinë serbe, “policët janë dislokuar nëpër qytet dhe kanë bllokuar gjithë Mitrovicën Veriore”. Mondohet se bëhet fjalë për rreth 200 pjesëtarë të forcave të sigurisë.

Skenari i Millosheviçit

Ministri i Punëve të Brendshme, Xelal Sveçla, ka thënë se shtimi i prezencës policore në veri të vendit konsiderohet i domosdoshëm “për të garantuar sigurinë”. Ai u bëri thirrje qytetarëve për paqe dhe bashkëpunim me policinë.

“Policia e Kosovës ka mandat dhe detyrë të ofrojë siguri, të garantojë rendin dhe sundimin e ligjit. Ditët e fundit, pas sulmeve të njëpasnjëshme të armatosur ndaj policëve dhe qytetarëve në veri të vendit, është e nevojshme të rritet prania e Policia për sigurinë e të gjithë qytetarëve”, ka shkruar Sveçla në Facebook të enjten në mbrëmje.

Azem Vllasi, analist kosovar, avokat i respektuar dhe ish-politikan i famshëm jugosllav, tha se në thelb është i njëjti skenar i abuzimit me serbët e Kosovës nga Beogradi ndaj autoriteteve të Kosovës, sikurse ndodhi 35 vjet më parë nga Millosheviçi. Në atë kohë në Beograd thuhej: “Arrestoni Vllasin!”.

Te Sheshi
Tensionet në veri, Azem Vllasi: Ja dy qëllimet kryesore të Beogradit
Ish-politikani jugosllav: Kjo është ngjashmëria e Vuçiçit me Millosheviçin
Nga TE SHESHI 09/12/2022 Reading Time: 4 mins read
A A
Tensionet në veri, Azem Vllasi: Ja dy qëllimet kryesore të Beogradit
20
SHPËRNDARJE
Pjesëtarët e Policisë së Kosovës, mbrëmë rreth orës 20 kanë hyrë në pjesën jugore dhe veriore të Mitrovicës. Siç raportohet nga disa media të afërta me qeverinë serbe, “policët janë dislokuar nëpër qytet dhe kanë bllokuar gjithë Mitrovicën Veriore”. Mondohet se bëhet fjalë për rreth 200 pjesëtarë të forcave të sigurisë.

Skenari i Millosheviçit

Ministri i Punëve të Brendshme, Xelal Sveçla, ka thënë se shtimi i prezencës policore në veri të vendit konsiderohet i domosdoshëm “për të garantuar sigurinë”. Ai u bëri thirrje qytetarëve për paqe dhe bashkëpunim me policinë.

“Policia e Kosovës ka mandat dhe detyrë të ofrojë siguri, të garantojë rendin dhe sundimin e ligjit. Ditët e fundit, pas sulmeve të njëpasnjëshme të armatosur ndaj policëve dhe qytetarëve në veri të vendit, është e nevojshme të rritet prania e Policia për sigurinë e të gjithë qytetarëve”, ka shkruar Sveçla në Facebook të enjten në mbrëmje.

Azem Vllasi, analist kosovar, avokat i respektuar dhe ish-politikan i famshëm jugosllav, tha se në thelb është i njëjti skenar i abuzimit me serbët e Kosovës nga Beogradi ndaj autoriteteve të Kosovës, sikurse ndodhi 35 vjet më parë nga Millosheviçi. Në atë kohë në Beograd thuhej: “Arrestoni Vllasin!”.

Vuçiç inskenon tensione

Megjithatë, sot janë kohë të ndryshme.

“Qëllimi është që të krijohet përshtypja se serbët në Kosovë janë të kërcënuar nga autoritetet e Kosovës dhe se vetëm Serbia mund t’i mbrojë, prandaj ata kërkojnë dhe njohin vetëm autoritetet serbe. I vetmi ndryshim është se rrethanat janë dukshëm të ndryshme: Kosova është shtet dhe Serbia atje nuk ka qeveri efektive. Së ​​dyti, qeveria e Beogradit manipulon vetëm serbët në katër komunat në veri të Kosovës me shumicë serbe. Tensionet në atë zonë janë inskenuar nga Vuçiçi. Një herë për regjimin në kufi me targa, pastaj me letërnjoftime në kufi, tani me ndërprerje të vlefshmërisë së targave serbe në Kosovë…”, thekson Vllasi.

Sipas tij, serbët jetojnë normalisht në pjesët tjera të Kosovës, për të cilat dihet pak në rajon.

“Së fundmi, sipas urdhrit të Vuçiçit, të gjithë serbët në katër komuna në veri janë larguar nga shërbimet publike të sistemit të Kosovës. Tani kur janë shpallur zgjedhjet lokale në ato katër komuna, bandat serbe që janë nën kontrollin e drejtpërdrejtë të Beogradit po hedhin bombat për frikësimin e serbëve që të mos shkojnë në zgjedhje. Për autoritetet në Beograd është e qartë se Kosova është shtet i pavarur dhe nuk mund të ndryshojnë asgjë aty. Me arsye mund të supozohet se Beogradi dëshiron të arrijë dy qëllime: së pari të kthejë Administratën e Kombeve të Bashkuara (OKB) në veri të Kosovës në përputhje me Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, edhe pse mandati i saj ka përfunduar me shpalljen e pavarësisë së Kosovës, në mënyrë që juridiksioni i sistemit juridik dhe qeverisë së Kosovës të mos njihet”, shpjegon ai.

Ata duan “mini RS”

Së dyti, shtoi Vllasi, Beogradi po insiston që të formohet një bashkim i komunave serbe, i cili do të kishte përgjegjësitë e një qeverie reale për serbët dhe do të funksiononte sipas direktivave të Beogradit.

“Pra, jashtë juridiksionit të autoriteteve të Kosovës. Për të imituar një mini-RS si në Bosnje. Ka të ngjarë që Beogradi do të insistojë që zgjedhjet lokale në ato katër komuna të organizohen nga administrata e OKB-së në mënyrë që ato të mos kenë më asgjë të bëjnë me autoritetet e Kosovës. Këto skenarë janë ëndrra boshe. Autoritetet e Kosovës nuk do ta lejojnë këtë sepse qeveria duhet të mbrojë rendin kushtetues të vendit. Por ata(Beogradi) po ua vështirësojnë jetën serbëve në veri dhe ata do të lëvizin. Nëse Vuçiç vepron ashtu siç bëri Millosheviçi, do të ikin si në vitin 1999. Nga 12 për qind kanë mbetur katër”, vlerësoi Vllasi dhe shtoi:

“Por jo sepse shqiptarët dhe autoritetet e Kosovës po i largojnë, por sepse Beogradi vazhdon t’u bie me çekan në kokë se jeta me shqiptarët në shtetin e pavarur të Kosovës është e pamundur! Do të shohim sërish marifete të ngjashme nga Beogradi, por të gjitha në dëm të serbëve të Kosovës. Rendi kushtetues i Kosovës do të funksionojë në të gjithë territorin e vendit”.

Duke e bërë të vështirë dialogun

Vllasi konstaton se e gjithë kjo e komplikon rezultatin e dialogut për marrëveshjen përfundimtare për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Vuçiç nuk ngutet sepse është bërë rob i historisë së tij se Kosova është në Serbi dhe se Serbia nuk do ta njohë si shtet të pavarur, por ndërmjetësit në dialog nga Brukseli dhe Uashingtoni nuk do ta lënë Vuçiçin t’i mashtrojë pafundësisht. Dhe askush në vendet e demokracisë perëndimore nuk e konteston se Kosova është shtet sovran dhe i pavarur dhe jo ‘krahinë jugore serbe’, siç pretendon Beogradi”, ka përfunduar Azem Vllasi. /tesheshi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *