POLITIKATË FUNDIT

Kundërspin: Arsovska me argumentim të zbehtë për shkarkimin e drejtorëve

Danella Arsovska, kundërspin
Danella Arsovska, kundërspin

Në deklaratën e Arsovskës se arsyeja kryesore për ndryshimet drejtuese në ndërmarrjet publike është papërgjegjshmëria dhe mospërmbushja e detyrave, vërehet spin, sepse të paktën në rastin e Perinskit, arsyetimi i kryetares për largimin e tij – dyshim i bazuar për manipulim të procedurës së tenderit për ndërtimin e një impianti për trajtimin e ujërave të zeza në Shkup, doli të jetë i paqëndrueshëm. Ministri i Mjedisit, Naser Nuredini, dje në konferencë për media, ndër të tjera tha se me tenderin për trajtimin e impiantit gjithçka ka qenë në rregull, duke theksuar se Banka Evropiane për Investime ka njoftuar se nuk ka asgjë kontestuese në procedurë, shkruan Vërtetmatësi.

Shkruan: Теоfill Bllazhevski

Kryetarja Danela Arsovska, duke folur për arsyet e emërimit dhe shkarkimit të drejtorëve në ndërmarrjet e qytetit, shprehu qëndrim në të cilin mund të dallohet spin:

Spin: Ka njerëz që e kanë bërë punën e tyre me përgjegjësi dhe saktësi dhe plotësisht, ka njerëz që nuk e kanë bërë këtë. Dhe ne nuk duhet, me asnjë çmim për të mbrojtur një mall ose për të ruajtur marrëdhënie të mira politike, të tolerojmë atë që ne e konsiderojmë si abuzim të hapur. Pse do ta bënim këtë? Unë nuk e tolerova këtë dhe prandaj jemi në këtë situatë.

[ Burimi: ТV Telma – Intervistë me D.Arsovska (pas min 51); Data: 29.11.2022]

Kundërspin: Në pyetjen se si janë emëruar dhe shkarkuar disa nga drejtorët e ndërmarrjeve publike në Qytetin e Shkupit, kryetarja Danela Arsovska ka përmendur (mos)përgjegjësinë dhe (mos)përmbushjen e detyrave. Mirëpo, kjo përgjigje, së paku në rastin e shkarkimit të drejtorit të Ujësjellësit të Shkupit, Zlatko Perinski, rezulton të jetë spin.

Është spin, sepse në shpjegimin për largimin e Perinskit në shtator të këtij viti, ekzistonte dyshimi i bazuar për manipulimin e procedurës së tenderit për ndërtimin e një impianti për trajtimin e ujërave të zeza në dalje të Shkupit, një projekt shumë i rëndësishëm, për të cilin janë ndarë 137 milionë euro para evropiane – pjesërisht kredi, pjesërisht grant që ka filluar para se Arsovska të bëhej kryetare komune.

“Për shkak të tentativave për ndikim, të cilat konsiderohen si tendencë që vërteton dyshimet e bazuara të Qytetit të Shkupit për arbitraritet dhe sjellje të papërshtatshme në procedurën për zgjedhjen e kontraktorit për tenderin prej 136 milionë eurosh, për ndërtimin e një impianti për trajtimin e ujërave të zeza, Perinski është shkarkuar të premten, më 9 shtator 2022”,tha atëherë Arsovska.

Por edhe në ditët e ndërrimit edhe tani, gjegjësisht, dje, janë marrë garanci dhe përgjigje nga personat përgjegjës (ministri i Mjedisit Jetësor) dhe nga Banka Evropiane e Investimeve (BEI) se nuk ka pasur elementë të dyshimtë në procedurën e tenderit.

Fillimisht, në shtator, me kërkesë të TV Telma, BEI njoftoi se procedura ishte në rregull:

“BEI mund të konfirmojë se që nga fillimi i projektit janë respektuar kushtet dhe detyrimet për pagesën e mjeteve.

Prokurimi është kryer në përputhje me udhëzuesin e prokurimit të BEI-së dhe në përputhje me strategjinë e miratuar të prokurimit.

Deri më sot, Komisioni i Vlerësimit, i ndihmuar nga një ekip me përvojë konsulentësh ndërkombëtarë, i ka kryer detyrat e tij në mënyrë të përkushtuar.

Monitoroi dokumentacionin e tenderit dhe kërkoi këshilla nga BEI kur ishte e nevojshme.

Përpjekjet për të rishikuar strategjinë e prokurimit pa arsyetim adekuat në këtë fazë të procesit të vlerësimit, ose mospërputhja me parimet e zbatueshme të konfidencialitetit, mund të shkaktojë vonesa të konsiderueshme në procesin e prokurimit dhe në këtë mënyrë mund të rrezikojë disponueshmërinë e fondeve…”

Ky largim i Perinskit më pas shënoi fillimin e ndarjes në qytet midis këshilltarëve dhe kryetares së komunës. Dy ditë pas sulmit në konferencën për shtyp të Perisnki-t, pasoi akuza e famshme nga Arsovska kundër Mickoskit se ajo i kapi “drejtorët e tij me duar në mjaltë”.

Ndonëse kjo nuk i pengoi spekulimet e mëtejshme, sidomos mes partive politike se kush u kap në flagrancë, dje publiku mori një tjetër garanci nga një person përgjegjës se gjithçka ishte në rregull me tenderin. Ministri i Mjedisit Jetësor, Naser Nuredini, në një konferencë për media, duke folur për gjendjen e përgjithshme me çështjet që kanë të bëjnë me ekologjinë, iu referua stacioneve të pastrimit në vend, përfshirë edhe atë në Shkup:

“Nga Banka thonë se nuk ka asgjë kontestuese në procedurë. Vlerësimi i ofertave ka përfunduar dhe tani pritet raporti përfundimtar, mbi bazën e të cilit do të duhet të zgjidhet një kompani. Nëse kryetarja Danela Arsovska anulon tenderin, humbin së paku tre vjet. Përsëri, procedura do të duhet të kthehet në fillim dhe ne e dimë se i gjithë procesi zgjat me vite. Përveç kredisë prej 137 milionë eurosh nga Banka Evropiane e Investimeve dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, ne kemi marrë edhe një grant prej 70 milionë eurosh për këtë projekt. Prandaj pres që procesi të përfundojë dhe sipas planit të punës kontrata të nënshkruhet në shkurt”,tha ministri Nuredini.

Vërtetmatësi edhe në shtator ka despinuar dy spine nga partitë kryesore politike për këtë çështje, me çka ka theksuar rëndësinë e projektit dhe pasojat nëse ai dështon. Ashtu siç thotë tani ministri Nuredini edhe Perinski, i cili u shkarkua, atëherë tha:

“Të mos luajmë me akuza të tilla kot, sepse e gjithë kjo mund të rrezikojë projektin për të cilin shteti ka marrë 70 milion euro grant”.

Prandaj, në deklaratën e Arsovskës se mospërgjegjësia dhe mospërmbushja ka qenë arsyeja kryesore e ndërrimit të drejtorëve në ndërmarrjet publike, mund të vërehet spin, sepse të paktën në rastin e Perinskit, arsyetimi i kryetares për largimin e tij – dyshim i bazuar për manipulim të procedurës së tenderit për ndërtimin e stacionit të filtrimit në Shkup, rezultoi i paqëndrueshëm.

N. D. Send an email 12:49, 02-12-2022Original Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *